Zegar ;-)

niedziela, 3 marca 2013

Granola dyniowa


Granola dyniowa
~ kiedy tylko nadchodzi sezon na dynię, kupuję jak największą i wykorzystuję na wiele sposobów: a to zupa, a to pesto, sos do makaronu, dżem, placuszki… A potem odkryłam granolę i moje życie już nigdy nie będzie takie samo ;-) Nabrało smaku… pysznej, upieczonej lub ugotowanej na parze dyni, w towarzystwie cynamonu i imbiru! Polecam jesienią kupić naprawdę sporo tego warzywka i pozamrażać, aby i w późniejszych miesiącach mieć możliwość przygotowania tego przysmaku!

Wyszły mi z tej porcji dwa słoiki, czyli około 66 dużych, kopiastych łyżek.
Całość ma ok. 3550 kcal, więc ok. 54 kcal / 1 łyżka :-D

Składniki mokre:
- 1,5 szklanki musu z pieczonej / ugotowanej na parze dyni (ok. 360g)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju lnianego
- cynamon, imbir
Składniki suche:
- 3 szklanki płatków zbożowych
- ½ szklanki otrębów
- po 3 łyźki: nasion słonecznika, sezamu i prestek dyni
- 1 szklanka orzechów
- mała garść migdałów / płatków migdałowych
- 3 łyżki zmielonych suszonych owoców

Przygotowanie:
  1. Zmiksować wszystkie „mokre” składniki.
  2. Wymieszać wszystkie „suche”.
  3. Połączyć „mokre” z „suchymi”, bardzo dokładnie mieszając.
  4. Piec około 25-30 min. w temp. 200 stopni, od czasu do czasu mieszając.

Polecam podawać ze świeżym jogurtem (najlepiej domowym) i równie świeżymi owocami!!!






1 komentarz: