Lekkie wigilijne kapusty
~ dwa tradycyjne dodatki do świątecznego obiadu, w wersji „lżejszej”, bo bez dodatku tłuszczu
Kapusta z grzybami
Składniki:
- 1,2kg kiszonej kapusty
- 60g suszonych grzybów (u mnie pieczarki
i koźlarze)
i koźlarze)
- 2 cebule, ugotowane na parze (ok. 25 min.)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie:
- Grzyby przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
- Posiekaną kapustę zalać gorącą wodą (tak, by była cała zakryta) i gotować aż do wyparowania całej wody.
- Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły i wraz z tym wywarem wlać do kapusty.
- Gotować razem, dodając przyprawy, aż grzyby i kapusta będą miękkie, odparowując nadmiar płynu.
- Cebulę pokroić na kawałki i dodać do kapusty.
- Najlepiej smakuje odgrzewana kilka razy.
Kapusta z grochem
Składniki:
- 800g kiszonej kapusty
- 40g łuskanego grochu
- 2 cebule, ugotowane na parze (ok. 25 min.)
- liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól
Przygotowanie:
- Groch zalać gorącą wodą i moczyć całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
- Posiekaną kapustę zalać gorącą wodą i gotować do wyparowania wody.
- Cebulę pokroić, razem z przyprawami dodać do kapusty.
- Połączyć kapustę z grochem i podawać.
- Nabiera smaku po kilkukrotnym odgrzewaniu.
Do tej drugiej kapusty odnoszę akcję:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz