Zegar ;-)

sobota, 2 marca 2013

Lekkie wigilijne kapusty


Lekkie wigilijne kapusty
~ dwa tradycyjne dodatki do świątecznego obiadu, w wersji „lżejszej”, bo bez dodatku tłuszczu



Kapusta z grzybami

Składniki:
- 1,2kg kiszonej kapusty
- 60g suszonych grzybów (u mnie pieczarki 
i koźlarze)
- 2 cebule, ugotowane na parze (ok. 25 min.)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie:
  1. Grzyby przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
  2. Posiekaną kapustę zalać gorącą wodą (tak, by była cała zakryta) i gotować aż do wyparowania całej wody.
  3. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły i wraz z tym wywarem wlać do kapusty.
  4. Gotować razem, dodając przyprawy, aż grzyby i kapusta będą miękkie, odparowując nadmiar płynu.
  5. Cebulę pokroić na kawałki i dodać do kapusty.
  6. Najlepiej smakuje odgrzewana kilka razy.

Kapusta z grochem

Składniki:
- 800g kiszonej kapusty
- 40g łuskanego grochu
- 2 cebule, ugotowane na parze (ok. 25 min.)
- liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

Przygotowanie:
  1. Groch zalać gorącą wodą i moczyć całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
  2. Posiekaną kapustę zalać gorącą wodą i gotować do wyparowania wody.
  3. Cebulę pokroić, razem z przyprawami dodać do kapusty.
  4. Połączyć kapustę z grochem i podawać.
  5. Nabiera smaku po kilkukrotnym odgrzewaniu.
Do tej drugiej kapusty odnoszę akcję:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz