Zegar ;-)

sobota, 2 marca 2013

Lekki, wegetariański bigosik


Lekki, wegetariański bigosik
~bez dodatku tłuszczu, z soczewicą lub fasolą (nada się też ciecierzyca, ale ja osobiście nie przepadam) oraz dodatkiem suszonych pomidorów

Składniki:
- 1kg kiszonej kapusty
- 100g soczewicy lub fasoli
- 2-3 pieczarki, ugotowane na parze
- 2 cebule, ugotowane na parze i pokrojone
- 35g pokrojonych, suszonych pomidorów (nie w oleju)
- pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ew. goździki, ew. szczypta ostrej papryki
- 1,5 szklanki (ok. 360g) przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
  1. Kapustę zalać gorącą wodą, dodając przyprawy (najlepiej w kuli do przypraw – na razie bez pieprzu i papryczki), gotować do wyparowania całej wody.
  2. Dodać cebule, pokrojone grzyby i ugotowaną soczewicę / fasolę.
  3. Doprawić porządnie pieprzem (+ ew. ostrą papryczką), wrzucić suszone pomidory.
  4. Wlać przecier i dobrze wymieszać.
  5. Jeszcze chwilę podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby bigosik nabrał więcej smaku. Najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzewaniu.

Spróbuję sfotografować, jak przyrządzę sobie następnym razem - teraz znów zapomniałam, a już robiłam    3 razy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz