Lekki, wegetariański bigosik
~bez dodatku tłuszczu, z soczewicą lub fasolą (nada się też ciecierzyca, ale ja osobiście nie przepadam) oraz dodatkiem suszonych pomidorów
Składniki:
- 1kg kiszonej kapusty
- 100g soczewicy lub fasoli
- 2-3 pieczarki, ugotowane na parze
- 2 cebule, ugotowane na parze i pokrojone
- 35g pokrojonych, suszonych pomidorów (nie w oleju)
- pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ew. goździki, ew. szczypta ostrej papryki
- 1,5 szklanki (ok. 360g) przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Kapustę zalać gorącą wodą, dodając przyprawy (najlepiej w kuli do przypraw – na razie bez pieprzu i papryczki), gotować do wyparowania całej wody.
- Dodać cebule, pokrojone grzyby i ugotowaną soczewicę / fasolę.
- Doprawić porządnie pieprzem (+ ew. ostrą papryczką), wrzucić suszone pomidory.
- Wlać przecier i dobrze wymieszać.
- Jeszcze chwilę podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby bigosik nabrał więcej smaku. Najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzewaniu.
Spróbuję sfotografować, jak przyrządzę sobie następnym razem - teraz znów zapomniałam, a już robiłam 3 razy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz