Granola kokosowa – z kokosem
~ najlepsza! Można przygotować ją z połowy składników, bo
podawana przeze mnie ilość jest na naprawdę dużą porcję, ale myślę, że warto
jednak sporządzić jej tyle, bo jak tylko skosztujecie po raz pierwszy,
będziecie mieli ochotę jeść ją codziennie – zwłaszcza, jeśli tak jak ja,
uwielbiacie kokosa! Użyłam tu różne rodzaje płatków i orzechów, ale z powodzeniem
możecie wybrać tylko jedne, dowolne płatki zbożowe czy orzechy, co jednak
trochę zmieni wartości odżywcze i smakowe. W każdym razie, gorąco polecam na
śniadanie, kolację czy przekąskę i o każdej porze dnia!!!
Składniki: na dwa b. duże słoiki:
- 2,5 szklanki (ok. 280g) płatków owsianych
- 1,5 szklanki (ok. 220g) płatków żytnich
- 1 szklanka (ok. 110g) płatków pszennych
- 1,5 szklanki (ok. 195g) płatków jęczmiennych
- 1 daktyl (5g)
- 10g suszonych jabłek (użyłam plasterków jabłkowych Tesco)
- 1 szklanka (180g) orzechów ziemnych
- 1 szklanka (100g) wiórków kokosowych
- 3 łyżki sezamu (30g)
- po 4 łyżki: nasion słonecznika i pestek dyni (2x 40g)
- po 10g: orzechów włoskich, laskowych, brazylijskich,
nerkowców i migdałów (5x 10g)
- woda i miąższ z 2 kokosów: ok.1 szklanka (250ml) wody i
400g miąższu
- 2 łyżki (40g) miodu (u mnie najczęściej spadziowy lub
gryczany)
- imbir, kardamon
- trochę ciepłej wody
Przygotowanie:
- Wymieszać w dużej misce płatki, nasiona, pokrojone plasterki jabłek i daktyla, orzechy (można je też trochę rozdrobnić – ja zawsze ziemne zostawiam w całości, a przekrajam na 2-3 części pozostałe rodzaje) i wiórki kokosowe, dodać szczyptę imbiru i kardamonu.
- Wodę z kokosa wlać do garnka. Z obranego miąższu odłożyć około ¼, resztę pokroić w kosteczkę i dodać do składników w misce.
- Wodę z kokosa podgrzać i rozpuścić w niej miód (ilość zależy od preferowanej słodkości granoli). Zmiksować z odłożonym miąższem kokosowym.
- Połączyć zawartości garnka i miski, dokładnie wymieszać, tak, by nie pozostał żaden suchy element (można dolać trochę wody lub dodać miodu).
- Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-30min. w temp. 200 stopni, od czasu do czasu mieszając, aż do osiągnięcia chrupkości.
domowa granola *-* pysznie !
OdpowiedzUsuń