Zegar ;-)

sobota, 2 marca 2013

Barszczyk wigilijny - z inspiracją od Magdy Gessler


Barszczyk wigilijny
~ inspiracją był przepis Magdy Gessler, zamieszczony w miesięczniku „Świat Kobiety” (12/2012)

Składniki:
- 2,5kg buraków, ugotowanych na parze (ok. 45 min.)
- 20g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków, mogą też być pieczarki)
- ½ paczki mrożonej włoszczyzny
- 4-5 cebul, ugotowanych na parze (ok. 25 min.)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ewentualnie: obierki z 1 jabłka
- liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Buraki pokroić w cienkie plasterki i zalać w garnku zimną wodą.
  2. Dodać grzyby.
  3. Powoli gotować, dodając przyprawy, ale bez soli.
  4. Dodać włoszczyznę i cebule.
  5. Gdy zupa zaczyna się gotować, wlać ocet.
  6. Dodać obierki z jabłka, jeśli ich używamy, oraz zgniecione ząbki czosnku. Doprawić solą.
  7. Barszcz zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzić. Można zostawić odcedzoną zawartość na sitku i sporządzić jeszcze jeden wywar (choć o nieco słabszym aromacie).
  8. Zupę podawać z plasterkami buraków / jajkiem na twardo / krokietem / uszkami. Można zabielić śmietaną lub jogurtem. 

PS: Zrobię zdjęcie, jak przyrządzę następnym razem - w tym roku za szybko zniknął! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz