Barszczyk wigilijny
~ inspiracją był przepis
Magdy Gessler, zamieszczony w miesięczniku „Świat Kobiety” (12/2012)
Składniki:
- 2,5kg buraków, ugotowanych na parze (ok. 45 min.)
- 20g suszonych grzybów (użyłam podgrzybków, mogą też być
pieczarki)
- ½ paczki mrożonej włoszczyzny
- 4-5 cebul, ugotowanych na parze (ok. 25 min.)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ewentualnie: obierki z 1 jabłka
- liście laurowe, ziele angielskie, goździki, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Buraki pokroić w cienkie plasterki i zalać w garnku zimną wodą.
- Dodać grzyby.
- Powoli gotować, dodając przyprawy, ale bez soli.
- Dodać włoszczyznę i cebule.
- Gdy zupa zaczyna się gotować, wlać ocet.
- Dodać obierki z jabłka, jeśli ich używamy, oraz zgniecione ząbki czosnku. Doprawić solą.
- Barszcz zostawić na noc w chłodnym miejscu, rano przecedzić. Można zostawić odcedzoną zawartość na sitku i sporządzić jeszcze jeden wywar (choć o nieco słabszym aromacie).
- Zupę podawać z plasterkami buraków / jajkiem na twardo / krokietem / uszkami. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.
PS: Zrobię zdjęcie, jak przyrządzę następnym razem - w tym roku za szybko zniknął! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz