Zegar ;-)

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Pierniko - Sernik na Święta :-D


Pierniko-sernik 
 
Masa piernikowa:
- 40 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
-1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
¾ szklanki mleka (można trochę więcej, jeśli masa jest za gęsta)
- 1 jajko
- po ½ szklanki
mąki pszennej i żytniej

Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 jajka
- skórka z pomarańczy

Karmel pomarańczowy:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru białego
- sok z pomarańczy (powinna wystarczyć jedna, należy kontrolować jego ilość, żeby było odpowiednio gęste)

Dodatkowo:
- domowe powidła śliwkowe
- kilka orzechów włoskich + wiórki czekolady


Przygotowanie:
  • Tortownicę o średnicy około 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masa piernikowa: W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Wciąż podgrzewając dodawać kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawy korzenne i cynamon. Podgrzewać do roztopienia się czekolady, następnie zdjąć garnek z ognia i dodać kolejno sodę, mleko oraz jajko. Wszystko szybko oraz energicznie mieszać łyżką. Dodać mąki i mieszać do czasu aż nie będzie grudek. Masę podzielić na 2 części.
  • Masa serowa: Do miski włożyć ser i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną oraz cukrem wanilinowym - tak aby nie było grudek. Dodać jajka i miksować przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Wrzucić startą skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę rozdzielić do dwóch misek, odstawić.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Wylać pierwszą część masy piernikowej, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć formę z piekarnika, nie wyłączać go. Po odczekaniu 3 minut rozsmarować na wierzchu część powideł, a następnie wyłożyć łyżką połowę masy serowej, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i po 3 minutach delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzić kolejną część powideł. Delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać powierzchnię i piec przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Zrobić karmel pomarańczowy: Roztopić na patelni masło, wsypać cukry, podgrzewać chwilę do lekkiego rozpuszczenia (ale nie całkowitego, żeby nie zrobiły się grudki). Wlać sok, intensywnie mieszając, aż do zgęstnienia. Karmel wylać na powierzchnię ciasta – powinien jeszcze trochę zgęstnieć.
  • Udekorować orzechami i czekoladą.
Powidła śliwkowe: Odmierzyć kubek suszonych śliwek, wrzucić do rondelka, zalać wodą (nie za dużo, do poziomu owoców) i dodać sok z ½ cytryny. Gotować na niewielkim ogniu do rozgotowania. Lekko przestudzoną masę zmiksować.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inspiracją dla mnie do stworzenia tego przepisu był Torcik piernikowo-serowy z Kwestii Smaku ;-)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 
/


Wpis dodaję do akcji:









Wigilia i Sylwester z Lubellą :-) KONKURS!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz