Zegar ;-)

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Pyszne masło migdałowe

Masło migdałowe 
- idealne na chrupiącym toście lub zwykłej kromce, z plasterkiem gruszki bądź ananasa ;-) 

Składniki:
- 300 g migdałów
- 3 łyżeczki oleju lnianego
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
1. Migdały uprażyć w piekarniku (ok. 12 min. w 200 stopniach). Ostudzić.
2. Włożyć do blendera i b. b. b. długo miksować, aż przejdą do maślanej konsystencji. - UWAGA! Trzeba się uzbroić w dużą cierpliwość, to się naprawdę kiedyś stanie :-D
3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać / zblendować.
4. Masę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Nie posiadam niestety zdjęcia samego masła - ani na łyżeczce, ani w słoiczku - za szybko zniknęło ;-) - ale przedstawiam jedno z moich śniadanek, gdzie kanapka w głębi jest właśnie takim masełkiem migdałowym muśnięta i przykryta gruszką :-D
PS: Jakby ktoś pytał: pozostałe dwie kromeczki są z kozim serkiem do smarowania - jedna z pomidorem i rzodkiewką, a druga z figą - obydwa połączenia polecam!


1 komentarz: