Krem z marchewki - z puree z zielonego groszku
na 2 porcje
Składniki:
- 600g marchwi (ok. 3 duże sztuki)
- 600 ml wody (może być trochę mniej, żeby nie było za rzadkie)
- 200 ml mleka (ew. więcej, jeśli będzie za gęste)
- pieprz, ew. sól
- 2-3 łyżki lnu mielonego
- 150g zielonego / konserwowego groszku
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Zagotować wodę, ew. doprawić solą, włożyć pokrojoną na kawałki marchewkę i gotować ok. 16 min. (będzie miękka).
2. Zmiksować całość, doprawić pieprzem.
3. Wlać część mleka, wsypać len mielony i chwilę gotować, do zagęszczenia.
4. Jeśli będzie za gęste, dodać jeszcze mleka, jeśli za rzadkie - lnu (ale nie za dużo, bo straci się smak marchewki).
5. Ugotowany groszek (albo opłukany z zalewy groszek z puszki) zmiksować z czosnkiem na puree.
6. Zupę nalewać do talerzy, nakładać po łyżce puree z groszku i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz