Zegar ;-)

wtorek, 4 grudnia 2012

Ciasto czekoladowe i dżem dyniowy


Ciasto czekoladowe z dżemem dyniowym
~ dla Św. Mikołaja ;-) 

Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru (dałam pół na pół zwykły i trzcinowy Demerara)
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 3 łyżki otrąb owsianych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100 ml mleka
- ½ łyżeczki imbiru
- 4 łyżki dżemu dyniowego
- garść orzeszków do posypania (u mnie ziemne, ale można dać każde inne, jeśli są duże, np. brazylijskie, można posiekać)

Dżem dyniowy z pomarańczą (na 2 słoiki):
  1. Wydrążony, pokrojony 1 kg dyni pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach. Po wyjęciu obieramy ze skóry.
  2. Na patelni zasypujemy ją 250 g cukru i podsmażamy, rozdrabniając łyżką na masę.
  3. Dodajemy rozdrobnione, pozbawione pestek cząstki z 2 pomarańczy, skórkę otartą z 2 cytryn i 1 łyżkę cynamonu.
  4. Całość zalewamy sokiem z tych cytryn i mieszamy. Można wszystko zmiksować na gładko.
  5. Dżem, którego nie wykorzystamy do ciasta, przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Przygotowanie:
  1. Małą tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia – można wcześniej lekko posmarować masłem, żeby lepiej przywarł – a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. Wszystkie składniki, oprócz dżemu i orzechów, miksujemy razem na gładką masę.
  3. Połowę ciasta przekładamy do formy, wykładamy pół porcji dżemu, lekko rozprowadzamy, wykładamy resztę ciasta i pozostały dżem. Posypujemy orzechami.
  4. Wkładamy do piekarnika na około 40 min., po czym sprawdzamy od brzegu patyczkiem, czy jest suche w środku (nie wbijać patyczka tam, gdzie dżem, bo zawsze będzie mokre :-D) – jeśli tak, to wyciągamy, a w razie potrzeby jeszcze dopiekamy.
  5. Podajemy z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych (na przekór Zimie) i filiżanką dobrej kawy / herbaty, pamiętając o kawałku dla Św. Mikołaja!!! ;-)



Przepis wysyłam na konkursy "Mikołajkowy konkurs z Decorto.pl" i "Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!" oraz dodaję do akcji:


Cud, miód i cynamonSezon na cytrusy


2 komentarze:

  1. Mmmm to wygląda dobrze :)
    Zapraszam na mój fanpage na FB:http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za miły komentarz - na Twoją stronkę też na pewno zajrzę ;-)

      Usuń