GRANOLA Z JABŁKIEM
- moje ulubione śniadanie / II śniadanie / kolacja - wystarczy zalać jogurtem, dodać pokrojone owoce (ja zawsze daję też marchewkę, ale co kto lubi) - i gotowe! Jest to tego rodzaju przepis, który daje dużą swobodę modyfikacji: nie masz sezamu? daj więcej słonecznika! brak płatków migdałowych? dodaj wiórków kokosowych! Bawcie się składnikami!
Porcja na ok. 46 łyżek = 2 słoiki Wartość energetyczna: razem ok. 3050 kcal = 66 kcal/łyżka
Składniki:
- 1 jabłko (zmiksowane ze skórką)
- 3/4 szklanki orzechów (zmielonych dość grubo lub pokrojonych)
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 2 szklanki płatków zbożowych (np. owsianych, żytnich, miks)
- 1/2 szklanki otrębów
- 4 łyżki miodu (można trochę więcej/mniej, zależnie od preferencji - dla mnie trochę za słodka, ale na co dzień nic nie słodzę ;-) )
- 1 łyżka masła orzechowego (domowego)
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki bakalii (zmielonych dość drobno - daję miks różnych suszonych owoców)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstaną zlepione grudki i nie będzie żadnych sypkich, suchych elementów.
2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 16 min. Po tym czasie mieszamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 26-30 min., w połowie czasu mieszając. - Czas musimy skontrolować sami, zależy od mocy piekarnika i użytych składników - Uwaga! Łatwo się przypala!
4. Wyciągamy, studzimy i przekładamy do słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz