Zegar ;-)

poniedziałek, 18 marca 2013

Granola buraczana z kawą


Granola buraczana z kawą
~ nic dodać, nic ująć: po prostu kolejna odsłona granoli z użyciem buraka – dobra na pobudkę, bo z prawdziwymi ziarnami dobrej kawy ;-)

Składniki:
- 2 szklanki (ok. 220g) płatków jęczmiennych
- 2 szklanki (ok. 220g) płatków pszennych
- 2 daktyle (10g)
- 10g ziaren kawy (2 czubate łyżeczki)
- ½ szklanki (80g) orzechów ziemnych
- po 3 łyżki: nasion słonecznika i pestek dyni (2x 30g)
- po 5g: orzechów włoskich, laskowych, brazylijskich i migdałów (4x 5g)
- ok. 1,5 dużego buraka (500g po ugotowaniu – można też upiec w piekarniku)
- 1,5 łyżki (30g) miodu
- 2 łyżeczki kawy mielonej + woda do zaparzenia
- cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  1. Wymieszać w dużej misce płatki, nasiona, pokrojone daktyle, orzechy (można je też trochę rozdrobnić – ja zawsze ziemne zostawiam w całości, a przekrajam na 2-3 części pozostałe rodzaje) i ziarna kawy (można nieco rozdrobnić), dodać szczyptę imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu.
  2. Zmiksować buraka z miodem. Dolać rozpuszczoną w odrobinie (ok. ½ szklanki) wody kawę mieloną.
  3. Połączyć zawartości garnka i miski, dokładnie wymieszać, tak, by nie pozostał żaden suchy element (można dolać jeszcze trochę wody lub dodać miodu).
  4. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20-30min. w temp. 200 stopni, od czasu do czasu mieszając, aż do osiągnięcia chrupkości.



4 komentarze:

  1. Kolejna buraczana granola z jaką się spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O lat robię domową granolę, ale z burakiem jeszcze nie próbowałam. Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyyyyycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. CIEKAWE... ALE CO SIĘ ZA TYM KRYJE ???

    OdpowiedzUsuń