Potrawka
bardzo strączkowa :-)
~ kolejna moja
propozycja na lekki letni obiad, złożony z najwspanialszych teraz,
sezonowych, świeżych warzyw
Wersja
z bobem: 170 kcal
- ząbek czosnku (na
parze)
- 100 g bobu (na
parze)
- 100 g pomidora
- 15 g koncentratu
pomidorowego
- 40 g strączków
groszku cukrowego (na parze)
- 60 g fasolki
szparagowej (na parze)
- 90 g brokuła
- 11 g sera „Piórko”
Wersja
z fasolą: 180 kcal
- ząbek czosnku (na
parze)
- 25 g strączków
groszku cukrowego (na parze)
- 60 g cukinii (na
parze)
- 205 g fasolki
szparagowej (na parze)
- 75 g kalafiora (na
parze)
- 65 g fasoli z
puszki
- 180 g pomidora
- 20 g papryki (na
parze)
Przygotowanie:
1. Pomidora pokroić
w kostkę i dolewając odrobinę wody, rozgotowywać, aż utworzy
sos.
2. W wersji z
koncentratem: wymieszać go z odrobiną gorącej wody, rozgniecionym
po ugotowaniu czosnkiem i przyprawami (pieprz, bazylia, oregano,
ostra papryczka, kurkuma), wlać do rozgotowanego pomidora i jeszcze
zagotować, aż sos zgęstnieje. W wersji bez koncentratu: wrzucić
przyprawy i czosnek bezpośrednio do pomidora, chwilę pogotować,
mieszając (można dolać trochę gorącej wody).
3. Ugotowane na
parze warzywa pokroić (bób czy fasolę z puszki można zostawić w
całości lub przekroić na pół), wrzucić do garnka z sosem.
Wymieszać i zagotować, ew. dolewając jeszcze trochę wody.
4. Wyłożyć na
talerz, posypać jeszcze oregano, a w wersji z bobem – także
serem.
SMACZNEGO!!!
Podobnie
jak w przypadku papryki faszerowanej, porcja jest wystarczająca, by się najeść,
jednak pełnowartościowy
obiad otrzymamy po dodaniu np.
kromki
świeżego, razowego chleba (ewentualnie z odrobiną masła) albo pół
szklanki (po ugotowaniu) pełnoziarnistego ryżu – podnosi to
wartość kaloryczną o około 90-100 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz