Zegar ;-)

czwartek, 29 sierpnia 2013

Lekki i letni pomysł obiadowy, czyli potrawka z warzyw sezonowych

Potrawka bardzo strączkowa :-)
~ kolejna moja propozycja na lekki letni obiad, złożony z najwspanialszych teraz, sezonowych, świeżych warzyw

Wersja z bobem: 170 kcal
- ząbek czosnku (na parze)
- 100 g bobu (na parze)
- 100 g pomidora
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 40 g strączków groszku cukrowego (na parze)
- 60 g fasolki szparagowej (na parze)
- 90 g brokuła
- 11 g sera „Piórko”
Wersja z fasolą: 180 kcal
- ząbek czosnku (na parze)
- 25 g strączków groszku cukrowego (na parze)
- 60 g cukinii (na parze)
- 205 g fasolki szparagowej (na parze)
- 75 g kalafiora (na parze)
- 65 g fasoli z puszki
- 180 g pomidora
- 20 g papryki (na parze)

Przygotowanie:
1. Pomidora pokroić w kostkę i dolewając odrobinę wody, rozgotowywać, aż utworzy sos.
2. W wersji z koncentratem: wymieszać go z odrobiną gorącej wody, rozgniecionym po ugotowaniu czosnkiem i przyprawami (pieprz, bazylia, oregano, ostra papryczka, kurkuma), wlać do rozgotowanego pomidora i jeszcze zagotować, aż sos zgęstnieje. W wersji bez koncentratu: wrzucić przyprawy i czosnek bezpośrednio do pomidora, chwilę pogotować, mieszając (można dolać trochę gorącej wody).
3. Ugotowane na parze warzywa pokroić (bób czy fasolę z puszki można zostawić w całości lub przekroić na pół), wrzucić do garnka z sosem. Wymieszać i zagotować, ew. dolewając jeszcze trochę wody.
4. Wyłożyć na talerz, posypać jeszcze oregano, a w wersji z bobem – także serem.
SMACZNEGO!!!



Podobnie jak w przypadku papryki faszerowanej, porcja jest wystarczająca, by się najeść, jednak pełnowartościowy obiad otrzymamy po dodaniu np. kromki świeżego, razowego chleba (ewentualnie z odrobiną masła) albo pół szklanki (po ugotowaniu) pełnoziarnistego ryżu – podnosi to wartość kaloryczną o około 90-100 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz